NAZIV AKTIVNOSTI:  „PAUKOVA MREŽA“

 SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • grančice,
 • vuna ( špaga, konac)

OPIS AKTIVNOSTI:

Od grančica, drvenih štapića roditelj će izraditi „pahuljicu“ kao paukovu mrežu. Roditelj će motivirati dijete da isplete mrežu rečenicama kao „ Idemo zajedno napraviti paukovu kućicu“, „ Idemo vidjeti gdje pauk živi i što vrijedno radi!
NAZIV AKTIVNOSTI: „SKRIVENI PREDMET“ 

 SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • bubanj (dječji, ako nemate uzmite neku metalnu kutiju sa batićem)
 • predmet za skrivanje (neka mala igračka- kocka, plastična životinja…)

 OPIS AKTIVNOSTI:

Brojalicom odredite tko će skrivati predmet ( na livadi, igralištu, vrtu…) vi ili dijete.

Onaj tko je sakrio predmet, uzima bubanj i lupa u njega.

Ako je osoba u blizini skrivenog predmeta, lupa glasnije, ako je daleko od skrivenog predmeta, lupa tiše.

NAZIV AKTIVNOSTI: „POKUS: MASLAČAK“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • papir,
 • flomasteri,
 • tanjur (duboki) s malo vode

OPIS AKTIVNOSTI:

Na početku pitajte dijete da li zna što je cvijetu potrebno za život (zemlja, voda, sunce, zrak). Razgovarajte s njim kako raste biljka – pokažite pokretom: od male sjemenke (čučnite s rukama uz tijelo) pa do velike biljke koja se rascvate (ustanite visoko na prste i raširite ruke). Znači biljci je potrebno puno vode, baš kao i nama, ljudima da bismo bili zdravi i veliki.

Predložite djetetu da zajedno napravite mali pokus u kojem ćete pokazati kako je cvijetu potrebna voda kako bi od od pupoljka nastao lijep i raskošan cvijet.

Prvi korak je napraviti puno pupoljaka: potaknite dijete da prema ponuđenoj šabloni izreže puno cvjetova kojima ćete latice savinuti prema centru tako da dobijete pupoljke. Razgovarajte s djetetom koje je boje cvijeće (tratinčica, ljubičica, jaglac, ruža, maslačak, mak, potočnica, …) pa ga potaknite da svaki cvijet oboji prema želji.

Drugi korak pokusa sastoji se od pripreme tanjura s vodom. Ponovite s djetetom što je potrebno cvijetu za život i da bi se rascvao u prekrasan cvijet….pa da vidimo što će se dogoditi kada naš papirnati pupoljak položimo na vodu (pogledajte u priloženom video uratku).

 
NAZIV AKTIVNOSTI: „IGRA PRSTIĆIMA“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • papir ili prozirna folija,
 • karton,
 • kolaž,
 • ljepilo,
 • tempere, vodene boje ili boje za prstiće.

Opis aktivnosti: dijete uz pomoć odrasle osobe izreže iz kolaž papira ili kartona posudu (vazu) te zalijepi na papir. S kistom se na djetetov dlan nanese tanki sloj zelene boje pa dijete na papiru ostavi otisak dlana (to će biti stabljike cvijeća); na kraju dijete  prstićima naslika cvjetiće (prema vlastitom odabiru boja)

Nakon ove aktivnosti s djetetom se može razgovarati o bojama: imenovati boje, međusobno ih miješati i imenovati novonastale boje. Također možete brojati prstiće, imenovati ih, pričati priče o prstićima (izmišljanje priče)

Ova aktivnost kod djeteta potiče:  razvoj fine motorike prstiju i šake, kreativnost, stvaralaštvo, komunikaciju, te uživljavanje u likovne aktivnosti

Nakon višestrukog ponavljanja ove aktivnosti, Vaše dijete će moći: pravilno rezati škaricama, rezati po liniji, samostalno izraditi crtež, imenovati boje, brojati do deset, stvoriti svoju pjesmicu o prstićima ili se sjetiti neke naučene pjesmice.

 

NAZIV AKTIVNOSTI: „VALCER CVIJEĆA“ – P.I. ČAJKOVSKI

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • glazba „Valcer cvijeća“- Čajkovski (s You Tubea)
 • kolaž papir,
 • škare,
 • ljepilo (široki selotejp)

 OPIS AKTIVNOSTI:

Prije puštanja glazbe roditelj kaže djetetu da se ugodno smjesti na tepih, krevet ili stolac i  da dobro sluša sto će mu glazba reći. Možete spomenuti kako se zove skladba i tko ju je napisao tj. komponirao.

 Slušanje instrumentalnu glazbu „Valcer cvijeća“- Čajkovski 

 Pitanja koja možete postaviti nakon slušanja:

- Kako ti se sviđala ova glazba?

- Što je to instrumentalna glazba?

- Koje si instrumente prepoznala/o?

- Što ti je glazba rekla?

- Kako si se ti osjećala/o?

- Kako su se osjećale tvoje ruke, noge, tijelo?

Uz ponovno puštanje glazbe, dijete potaknite neka pokaže rukama, nogama, tijelom što mu glazba  govori“ (slobodna koreografija)NAZIV AKTIVNOSTI:  „VOĆE”

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

zagonetke

pregača, daščica, nož (za mazanje), zdjelice

papir, flomaster, štapići za ražnjiće


OPIS AKTIVNOSTI:

Pročitajte zagonetke te potaknite dijete da razmisli i odgovori o kojem se voću radi.


Crvene glave

vire iz trave. (Jagode)


Okruglo mi je tijelo,

slatko je za jelo

kada bude zrelo. (Jabuka)


Kad rasjeku me na dvoje,

crveno je srce moje.

Povrće sam krupna lica,

a zovem se ...... (Lubenica)Lice mi je crveno,

srce mi je drveno.

Svi bi htjeli probati,

svi bi htijeli zobati. (Trešnja)Dok vas gledam ja sa grane,

listovi me brižno hrane.

A na jesen već se šuška:

baš je zrela ova...... (Kruška)


Iz Afrike nam stiže

dugačka i žuta,

majmuni  je jedu

ponajviše puta.

Iako dugačka

traje vrlo kratko

reci sada nama

njeno ime slatko. (Banana)

Nakon pročitanih zagonetki možete sa djetetom prisjetiti još nekih zagonetki (ne nužno o voću)

U časopisima i katalozima dućana koje imate kod kuće (ili na internetu) potražite slike voća te potaknite dijete na imenovanje, uspoređivanje po boji, obliku, veličini. Razgovarajte gdje to voće raste (drvo, grm, šuma, livada) te što se sve od voća može napraviti (marmelada, sok, kompot…).

Podsjetite dijete na važnost konzumiranja voća, važnost vitamina za očuvanje zdravlja,higijenu prije konzumacije voća (pranje ruku,pranje voća).

Možete potaknuti dijete da samo napravi voćnu salatu (ili voćne ražnjiće). Neka dijete bude „šef kuhinje“, a vi njegov pomoćnik. Dok sjeckate voće razgovarajte o okusima i mirisima koje u tom trenu osjetite.


S djetetom možete izraditi štapne lutke (dijete može nacrtati voće te ga zalijepiti sa selotejpom na štapić od ražnjića ili slamku) i organzirati malo lutkarsko kazalište.


NAZIV AKTIVNOSTI: „SAVLADAJ SVE ZAPREKE“

SREDSTVA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI

 • list papira
 • metla
 • igračke
 • mali stolac

 

OPIS AKTIVNOSTI:

Dijete na glavu stavlja list papira te prelazi preko prepreka koje su mu mama, brat ili sestra stavili, npr.: digni igračku, gegaj se kao patka, popni se i spusti sa male stolice, pometi pod metlom…)

Naravno papir s djetetove glave ne smije pasti.Naziv aktivnosti: „Frizerski salon“

Dob djeteta: 3. – 4.godina

Sredstva potrebna za provođenje aktivnosti: papir, škare, drvene boje ili flomasteri

Opis aktivnosti: odrasla osoba na papir nacrta lice i izreže trakice koje imitiraju kosu

Kako odrasli mogu poticati dijete na aktivitet: možete se igrati kao da idete u frizerski salon , vi ste frizer/frizerka i zamolite dijete za pomoć kod šišanja papirnatog prijatelja, dijete preuzima ulogu frizera (obratite pozornost da li dijete pravilno drži škarice)

Prijedlog kako igru možete dalje razvijati i nadograđivati: nakon svladavanja rezanja, možete početi mjeriti duljinu kose koju papirnati prijatelj „želi“. Dijete može samo izraditi  papirnatog prijatelja sa različitom kosom ( ona može biti i valovita, a isto tako može biti i od drugog materijala npr. vuna)

Ova igra kod djeteta potiče: ova aktivnost kod djeteta potiče finu motoriku, koordinaciju, spretnost, razvoj stvaralaštva, te uživljavanje u ulogu frizera

Nakon višestrukog ponavljanja ove igre, Vaše dijete će moći: nakon višestrukog ponavljanja vaše dijete će moći pravilno rezati škaricama, samostalno nacrtati glavu i kosu, te će mu biti bliži pojam „frizer“.
Naziv aktivnosti: „Čarobna kutija“

Dob djeteta: 3. – 4 . godina

Sredstva potrebna za provođenje aktivnosti: kutija, kuhača, čekić, toplomjer, injekcija,  sušilo za kosu, češalj ili četka

Opis aktivnosti: na kutiji škarama treba napraviti otvor dovoljno velik da dijete kroz njega može uvući ruku. Ako želite kutiju možete ukrasiti. U kutiju stavite odabrane predmete. Važno je da dijete ne vidi predmete koje stavljate u kutiju.

Kako odrasli mogu poticati dijete na aktivitet: djetetu pokažite čarobnu kutiju. Možete ju i protresti kako bi kod djeteta potakli  znatiželju zvukom koju proizvode predmeti u kutiji. Sada ga zamolite da ruku stavi u otvor kutije i dodirujući predmete pokuša pogoditi o kojem se predmetu radi. Kada pogodi predmet koji je opipao izvadite ga van kutije i razgovarajte, pitajte dijete čemu taj predmet služi, tko ga koristi u svom poslu (npr. kuhaču koristi kuhar…)

Prijedlog kako igru možete dalje razvijati i nadograđivati: razgovorom dalje dijete možete poticati pitanjima o veličini određenog predmeta, obliku, materijalu od kojeg je određeni predmet napravljen

Ova igra kod djeteta potiče:  senzorno istraživanje i otkrivanje, te stjecanje određenih  pojmova vezanih uz zanimanja ljudi

Nakon višestrukog ponavljanja ove igre, Vaše dijete će moći: nabrojati zanimanja ljudi i njihova pomagala, opipom uočiti različitosti i detalje na pojedinom predmetu, opisivati svojstva predmeta.AKTIVNOST 3.

 “Veseli dlanovi i stopala”

Sredstva potrebna za provođenje aktivnosti- papir, olovka

Opis aktivnosti- na karton ili komad papira kojeg će te zalijepiti na pod otisnite ili opcrtajte dječji dlan i stopalo te ih naizmjence poslažite jedan pored drugoga. Neka ih bude što više…

Ova igra kod djeteta potiče- razvoj ravnoteže (stajanje na jednoj nozi…), koordinaciju pokreta, prostorne odnose (lijevo/desno…)


I BUILT MY SITE FOR FREE USING