NAZIV AKTIVNOSTI: „HODANJE PO LINIJI“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:  kreda u boji

OPIS AKTIVNOSTI:

Na betonu kredom u boji nacrtajte liniju kretanja tako da linija negdje ima svoj početak (start) i kraj (cilj). Možete nacrtati više takvih linija u različitim bojama. Linije se mogu ispreplitati. Dijete može odabrati boju linije po kojoj će hodati stavljajući nogu ispred noge. U igri može sudjelovati i više igrača (obitelj), što će igru učiniti još zanimljivijom. Svatko odabire boju linije po kojoj hoda. Igra može postati i natjecateljskog karaktera (primjer „Tko će prije stići na cilj“).

Potičite dijete na hodanje po linijama postavljajući mu pitanja:

Po kojoj liniji ti se bilo najlakše/najteže kretati. Zašto?

Koji način kretanja ti je bio najzabavniji?

Na koje načine bismo mogli igrati još ovu igru?

Pokušajmo se kretati po liniji poput žabe, zeca, medvjeda...

Možete potaknuti dijete da smisli na koje načine bi se još moglo kretati po liniji (hodanje unatraške, hodanje četveronoške, skačući na jednoj nozi, skačući izmjenjujući noge i dr.).

Možete djetetu predložiti da pokuša kotrljati loptu po odabranoj liniji.

Pogledajte i video opisane aktivnosti.

Aktivnost na otvorenom.movNAZIV AKTIVNOSTI: „IGRE LOPTOM“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI: 

  • lopta
  • vrećica

OPIS AKTIVNOSTI: 

Djetetovu najdražu loptu staviti u jednu vrećicu. Zamoliti dijete da zatvori oči i pokuša po opipu pogoditi što se nalazi u vrećici, a kada pogodi, s loptom krenete u avanturu:

  • Igra dodavanja loptom: loptu bacamo jedan drugome i pri tome pazimo da lopta ne padne na pod.
  • Kolačić za mrave: loptu kotrljamo po tlu od jednog drveta do drugog – tko će prije nahraniti mrave kolačićem
  • Pogodi drvo: označite liniju s koje gađate deblo drveta; svaki pogodak donosi bod
  • Kiša ili poplava: trčite od dogovorenog starta do cilja tako da uzvikujete „Kiša!“ ili „Poplava!“ – ako je „kiša“, potrebno je trčati prema cilju s loptom ispod majice (da lopta ne pokisne), a ako je poplava, potrebno je trčati s loptom visoko dignutom u zrak da se ne smoči u poplavi

Napravimo gnijezdo za veeeeliko jaje (lopta je jaje): sakupite grančice i travu s tla (nemojte trgati grane s drveća i grmlja – djelujte na dijete odgojno kao ekolog); posložite grančice u obliku gnijezda i u nju smjestite loptu; tako se možete odmoriti da s djetetom naizmjenično sjednete na loptu tj. „jaje“ i grijete ga; porazgovarajte s djetetom da li se zaista iz lopte može nešto izleći; iskoristite priliku za razgovor što se sve liježe iz jajeta.

NAZIV AKTIVNOSTI:  „ŠKOLICA“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

  • Kreda
  • kamenčić

 

OPIS AKTIVNOSTI:

Na tlu se nacrta "školica" koja može biti u različitim oblicima. Polja školice su najčešće kvadrati, ali mogu biti i drugačija, na primjer trokuti ili polukrugovi. Broj i veličina polja mogu se prilagoditi uzrastu. Uobičajeno je svako polje označiti brojem. Kroz školicu se prolazi skakanjem, odnosno skakutanjem (manji češći skokovi). Skakuće se na jednoj nozi u jednostrukim i na dvije noge u dvostrukim (paralelnim) poljima (svaka noga u svom polju).

Igrač stane pred školicu i baci kamenčić na polje broj 1. Zatim po poljima odskakuće do kraja školice. Tu se na obje noge okrene za 180° i odskakuće natrag do prvog polja, gdje se saginje (također na jednoj nozi), uzima kamenčić i iskače iz školice.


I BUILT MY SITE FOR FREE USING