NAZIV AKTIVNOSTI : Brojalica „ Bumbari i pčele“

OPIS AKTIVNOSTI:  Izgovarajte brojalicu spontano a zatim dodajte i druge elemente uz sam  izgovor (pokreti ruku, instrumenti).

Bumbari se sastali i na pčele napali:
"Kakav je to red, da ne date med?"

Pčele rekle: „Radite, pa se onda sladite.“
"Nije to za nas!" - rekoše u glas.

" E kad nije, gladnice," - rekle pčele radnice,
"slobodan vam put, med ne damo žut!“


Možete ritam brojalice demonstrirati pokretom: prstima, rukama, nogama, mahanjem ruku ali pritom pripazite na ritam. Uz pokrete  tijela možete izraditi i zvečke od praznih bočica i raznih materijala ( riža, tjestenina ili prirodni materijali  kao što su grančice). To je dodatna aktivnost koja se može provesti.

NAZIV AKTIVNOSTI: Brojalica „ Puž muž“

OPIS AKTIVNOSTI:  Pjesmica se ponavlja onoliko puta koliko je potrebno da je dijete usvoji.


Pužu – mužu 

Pužu – mužu, pusti roge van,

Da ti kuću ne prodam.

Daj roge pruži,

Pa ćeš biti duži.

Pjevajte pjesmicu vrlo tiho a zatim postupno pojačavajte ton. Ipak pazite da ne bude preglasno. Djecu treba poticati da pjevaju tiho kako ne bi oštetili glasnice.

Uz pjevanje možete dodati i pljeskanje rukama ili napraviti male zvečke sa praznim bočicama i rižom. Možete pjevati sporo i brzo, tiho i glasno kako bi dijete uočilo razliku u tempu i dinamici.NAZIV AKTIVNOSTI: Igra bojama

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • plastični stolnjak
 • spužvice za pranje suđa
 • tempere
 • papir
 • posuda za miješanje boje i vode


OPIS AKTIVNOSTI: Dijete pripremite tako da ga zaštitite od prljanja bojom – najbolje da od plastične vrećice napravite zaštitu odjeće. Izrežite mjesto za ruke i glavu i navucite na dijete preko glave. 

Boje razmutite s malo vode  u plitkoj posudi. Dijete neka promatra postupak i slobodno istraži ponuđene spužvice. Potaknite dijete neka slobodno umače spužvice u boju i otiskuje po papiru. Možete ohrabriti dijete tako da i Vi započnete aktivnost na zajedničkom papiru.

Za  razvoj igre možete dodati polovicu jabuke, krumpira i izrezati iz spužve različite otiske za ostavljanje otiska na papir: srce, krug, kocka i trokut.NAZIV AKTIVNOSTI: Imenovanje predmeta (proširivanje rječnika)

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • Kutija od cipela na čijem ćete poklopcu izrezati manji otvor (da dijete može gurnuti ruku i izvaditi predmet) – kutiju možete ukrasiti kako bi bila zanimljivija.
 • Različiti manji  uporabni predmeti.

OPIS AKTIVNOSTI:

 • U kutiju možete staviti razne predmete: četke, plastične čaše, ključeve, plastične žlice, igračke i sl.
 • Neka djeca slobodno istražuju sadržaj kutije, a Vi im možete imenovati ono što drže u rukama i oponašati radnju koja se obavlja pojedinim predmetima.
 • Kroz igru tražite da Vam dijete pronađe i doda određeni predmet. Zatim kutiju poklopite i potaknite dijete da nasumično vadi predmete. Kako dijete izvadi predmet, pitajte ga što je to i čemu služi. Dijetetu dajte vremane da samo imenuje predmete.
NAZIV AKTIVNOSTI : Pisanje po rastresitom materijalu

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • plitka posuda
 • sipki materijal (kukuruzna krupica, sitni pijesak)
 • pomagala poput drvenog štapića.

OPIS AKTIVNOSTI:

U pliću posudu usipate sipki materijal tek toliko da prekrije dno. Možete djetetu dati dodatno pomagalo, poput drvenog štapića ali može koristiti i svoje prstiće. Dijete povlačenjem prsta ili pomagala na površini ostavlja trag. Ako dijete nije na razvojnom stupnju da samostalno  „piše“ po podlozi, omogućite mu dodatna pomagala da manipulira u skladu s njegovim interesima i mogućnostima (lijevke, posudice, grabilice, žlice i slično).

Prateći djetetov interes postepeno dodavati i odmjereno dodavati nova sredstva za igru.  Možete dodati sito ili ljevak da dijete proučava kako pijesak ili kukuruzna krupica curi kroz određeni predmet.

NAZIV AKTIVNOSTI : “ Pronađi”

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

 • Različite djetetove igračke i poznati predmeti

OPIS AKTIVNOSTI:

Igračke i predmete posložite na različita mjesta u sobi u kojoj se igrate. Dijete pitate „Gdje je npr. medo? Pronađi ga i donesi?“

Za stariju djecu možemo dodati i zahtjevnije elemente pretraživanja, npr. neka donese nešto žuto, veliko, mekano, tvrdo,…

Ovom se igrom mogu vježbati i prostorni odnosi  pa se možete tijekom igre davati uputa neka dijete donese nešto što je ispod stola, na polici, u kutiji…

NAZIV AKTIVNOSTI: “MIRISNE VREĆICE“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

materijali različitih mirisa:

 • začinsko i ljekovito bilje (ružmarin, lavanda, smilje, kadulja, peršin, vlasac, đumbir, lovor, kamilica, menta, matičnjak, lipa, bazga…)
 • kuhinjski začini – vanilin šećer, origano, biber, cimet, suhe bobice i gljive
 • komadi platna ili gušće najlonke + trakica za vezanje vrećica ili bočice s čepom.


OPIS AKTIVNOSTI:

Zajedno s djetetom, u platno - najlonke - bočicu stavljajte po jednu vrstu mirisnih trava ili začina, zavežite i ponudite djetetu da taktilno, vizualno i olfaktorno doživi. S djetetom prokomentirajte doživljaj mirisa, ugodan – neugodan, jak – blag… Imenujte biljku ili začin. Svoje doživljaje mirisa dijete će Vam pokazati izrazom tijela pa ih pomno promatrajte!

Kada kuhate ili objedujete: komentirajte – što kuhate, kako pravite, neka dijete doživi miris jela te donese vrećicu s mirisom koji prepoznaje na tanjuru.NAZIV AKTIVNOSTI: “ Životinje u proljeće“

SREDSTVA POTREBNA ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI:

kutija od jaja

škarice

tempere ili vodene boje

slamke

 

OPIS AKTIVNOSTI:

U šetnji prirodom možete istraživati životinje u travi. Možete pričati djetetu o čuvanju životinjica, o njihovoj koristi za prirodu. Kod kuće nastavite igru na sljedeći način: potrebno je izrezati kutiju za jaja te oblikovati odabranu životinjicu (bubamara, kornjača, . Slamke iskoristite za izradu ticala. Ponudite djetetu boju i kist, neka samo manipulira bojom I oslika životinju (može i s prstićima).

Imenujte zajedno s djetetom životinje, razgovarajte s djetetom o bojama u koje ste ih obojili, brojite točkice, ticala.

Nakon što se papirnate životinjice osuše, članovi obitelji mogu s djetetom osmisliti imitativnu igru sa životinjama. Neka svatko uzme jednu životinju koja će letjeti, puzati po travi, po ruci. Životinje mogu i razgovarati, voziti se na autićima, živjeti u kućici za lutke. Nije važno sudjeluje li dijete interaktivno u igri s drugim članovima obitelji ili ne, neka promatra i osluškuje, samostalno barata igračkama i životinjama, jer su sve to načini na koje dijete jasličke dobi sudjeluje u igri.

Otisci dlanova

Potrebni materijal za izradu otisaka dlanova:                         

 • Bijeli papir
 • Tempere

Postupak:       Tempere istisnuti na tanjur ili neku širu posudu te pustite djetetu da slika s prstima I dlanovima. 

Ledeni štapići

Potrebni materijal za izradu ledenih štapića:

 • kalup za led ili čaše
 • voda
 • prehrambena boja
 • drveni štapići

Postupak: Stavite u zamrzivač. Kada se zaledi, izvadite iz posudice i spremni su za slikanje po papiru ali i po vanjskim površinama.

Cilj:    Razvijamo kod djeteta uočavanje, prepoznavanje, imenovanje I sortiranje boja, te razvijamo sposobnosti vizualne likovne komunikacije. Potičemo dječju maštu I kreativnost.
I BUILT MY SITE FOR FREE USING